Čuvanje hrane na starinski način (2 Viewers)

Jasna_369

Administrator
Staff member
Joined
Saturday 12.06.2021
Messages
152
Kako smo svi više manje u ovo tehnološko doba navikli, hrana se čuva u frižiderima i eventualno u hladnim negrijanim prostorijama (špajzama ili ostavama kako ih zovemo). Svijet nam je krenuo u neobičnom smjeru, moguće je svašta na putu do rađanja Nove zemlje. Kako biste se snašli u situacijama sa dugotrajnim nestancima struje? Ja priznajem da uopće nisam spremna na to, ali da polako počinjem razmišljati o svim mogućim alternativama. Za početak, raspitivali smo se kod naših dragih seniora, kako su se te stvari rješavale nekada davno, kada si trebao prezimiti od vlastitih uzgojenih rezervi.

Za period ljeta i jeseni bilo je puno uroda raznolikog voća i povrća. Neke stvari su se kiselile, radila se zimnica, ali kako se održavalo voće i povrće bez dodatne obrade? E pa evo savjeta.

Ako kuća ima podrum, najbolje je da je nebetonirani zemljani. Može se postaviti sloj pijeska ili slame, te na njega poslagati voće / povrće. Kod voća je važno da se vočke (jabuke, kruške) ne dodiruju, jer će početi truliti na mjestu dodira. Kad se popuni prvi red planiranog prostora, može se staviti novi sloj, pijeska ili slame, te gore slagati novi red voća i povrća. Kod povrća, npr krumpira, mrkve, kupusa, nije problem međusobno dodirivanje. Na ovaj način se može u više nivoa skladištiti velika količina hrane i bez problema izdržati cijelu zimu.

Ako je pod betoniran, pretpostavljam da bi se trebalo krenuti sa jednim slojem zemlje, pa onda dalje prema gornjoj uputi. Ali svi ispitanici su imali zemljane podove u tim prostorima za čuvanje, pa nemamo informaciju iz prve ruke :)
 

Users who are viewing this thread

Top