Domaće sjeme (1 Viewer)

Jasna_369

Administrator
Staff member
Joined
Saturday 12.06.2021
Messages
152
U zadnje vrijeme se puno priča o GMO sjemenu i novim regulativama po kojima se zabranjuje domaće sjeme. To je u meni probudilo potrebu za akcijom. U Rovinju godinama na tržnici kupujem od žene koja ima sve svoje, ne nabavlja sjeme, nego ga čuva i svake godine sadi. Razgovarala sam s njom o potrebi očuvanja i širenja domaćeg sjemena. Pitala sam je kako to najbolje napraviti. Sve mi je objasnila.

Da treba povrće i voće biti sasvim zrelo kada se sjeme uzima, po mogučnosti od većih primjeraka. Nakon toga ide sušenje i spremanje. Prije spremanja za sjeme graha je savjet bio da ga se na 24 sata stavi u doboko smrzavanje. To bi trebalo spriječiti da se žižci uvuku u sjeme.

Za spremanje sjemena koriste se platnene vrečice tako da ima zraka. Može ga se staviti i u papir ili papirnate ručnike, salvete. Gumicom ga zatvorite sa gornje strane, a sve takve paketiče opet možete držati u platnenoj vreći.

Trenutno je po stanu na sve strane povrće u dozrijevanju i sjeme na sušenju. Nađe se tu 4 vrste paradajza, mini, duguljasti, žuti i volovsko srce. Zatim dvije vrste paprike, patliđan, tikvica, dinja, lubenica, krastavac, grah. Na početku sezone je bilo još i drugih vrsta, ali to je propušteno za ovu godinu.

Planiram nešto posaditi na lođi u velikim teglama, a dio ću pokušati na nekoj zemlji, vjerujem da ćemo do drugog proljeća biti i po toj temi vođeni kao i u svemu do sada.

Zanimaju me vaša iskustva po ovoj temi, pa vas pozivam da dijelite.
 
Last edited:

Users who are viewing this thread

Top